Tuesday, 11 July 2017

Majlis Pot Luck Raya 2017



Majlis Pot Luck Raya Family 2017

#PLRF2017
#bersatuhatikekalabadi

Hasil sembang2 santai masa berkumpul pada cuti raya kat kampung tempohari bersama family trganu kite yang menetap di KL, Selangor & N9 telah mencetuskan satu idea. Ianya berkisar tentang raya open house di KL. "Apa kata tahun ni kita buat pot luck raya, kita dapat berkumpul semua family di satu lokasi, pada satu waktu sama", kata salah seorang daripada kami.

Sejurus pulang ke Kajang, SC telah berbincang bersama isteri dan bersetuju menjadi tuan rumah untuk majlis pot luck raya pada tahun ini. SC segera menubuhkan group whatapps Pot Luck Raya Family 2017 (PLRF2017). Setelah berdiskusi di dalam group, kesemua family positif & telah bersetuju untuk merialisasikan majlis seperti yang dicadang & dirancang.

Masing2 begitu teruja menunggu hari perjumpaan PLRF2017. Antara menu pot luck yg akan disediakan oleh kesemua family adalah spt ketupat lemak, nasi himpit, lemang, rendang, kuah kacang, laksam, BBQ ayam, kambing, sosej, beehoon goreng, laksam, roti jala, makaroni goreng, beraneka kuih muih spt kueh koci,  kek batik, baulu dsbnya.

Alhamdulillah syukur kehadrat Allah SWT atas pemberian nikmat silaturahim yang berterusan. PLRF2017 telah berlansung dengan jayanya seperti yang dirancang. Apabila niat kita bertemu dengan janji Tuhan, tiada apa yang dapat menghalangnya.

Selain daripada jamuan makan & BBQ dilaman rumah, acara sambutan hari lahir bagi kelahiran bulan 7 juga diadakan dan juga sesi pengenalan bagi anak sedara yang baru berkahwin. Meriah, seronok, beronok-ronok suasana majlis.

Kita semua hadir pada hari ini adalah atas jalinan ikatan kasih sayang kekeluargaan yang merupakan kunci kepada hubungan silaturahim yang berkekalan. Bukan hanya kaki kita yang melangkah datang, tetapi hati kita yang hadir. #bersatuhatikekalabadi.

Jazakallah khairan khatira... Terima kasih kepada semua keluarga yang datang. Semoga majlis hari ini menjadi satu point permulaan bagi kita semua merangka perancangan yang lebih baik dimasa akan datang.

Sebagai tuanrumah kami minta ampun & maaf diatas segala kekurangan.

P/s: Jika nak post foto dimedia  sosial (instagram, fb) jangan lupa hashtag
#plrf2017
#bersatuhatikekalabadi

Sama2 kita abadikan memori ini menjadi satu kenangan terindah.


Sunday, 9 July 2017

Koleksi whatapps - Rahsia Kehidupan

Assalamualaikum... Salam ukhwah.

Saat kita memberi, kita akan menerima. Saat kita menolong orang lain, pada saat yang sama kita sedang menolong diri kita sendiri. Apa yang kita lakukan untuk orang lain, sebenarnya kita sedang melakukannya untuk diri kita sendiri. 

Inilah rahsia kehidupan yang tersembunyi bagi ramai orang. Bukan kerana mereka tidak melihat kebenaran ini, tapi mereka tidak mempercayainya. Sebab itu ramai orang lebih suka menerima daripada memberi. Lebih suka ditolong daripada menolong. Hidup hanya berpusat kepada dirinya sendiri.

Αda perumpamaan menarik, seorang buta yang sedang berjalan dengan tongkatnya di malam hari. Tangan kanannya memegang tongkat sementara tangan kirinya membawa lampu. Keadaan ini cukup menghairankan seorang lelaki yang kebetulan melihatnya. 
Lelaki itu bertanya,

"Mengapa anda berjalan membawa lampu sedangkan anda tidak nampak?"

Orang buta itu menjawab, "Untuk menerangi jalan yang ku lalui".

Dgn nada hairan lelaki itu bertanya lagi, "Tetapi bukankah anda buta dan tetap tidak dapat melihat jalan meski ada lampu?" 

Orang buta itu tersenyum sambil menjawab, "Meski saya tidak dapat melihat, orang lain masih dapat melihat
saya. Selain membuat jalan menjadi terang, lampu ini dapat menghindarkan org lain untuk tidak melanggar saya"

Di saat kita melakukan sesuatu untuk orang lain, sebenarnya kita sedang melakukan sesuatu utk diri kita sendiri. Kita diingatkan untuk tidak jemu-jemu berbuat baik.

Ini sebuah rahsia kehidupan untuk hidup yang inginkan barakah, tenang dan hidup bahagia.

#cnp
#koleksidariwhatappsgroup
#semogabermanfaat


Saturday, 4 March 2017

Fikirkan Tentang Sebatang Pencil

Pencil diciptakan untuk menulis. Selagi ia digunakan untuk menulis, insya-Allah ia akan berada dalam keadaan baik. Sekiranya pencil itu digunakan untuk menyucuk, mengetuk, dibaling kedinding, maka pencil itu akan rosak atau patah.

Begitulah dengan manusia...
Tujuan manusia diciptakan adalah untuk beribadah dan menjadi hamba Allah. Manusia yang tidak melaksanakan tujuan hidupnya selaras dengan tujuan yang telah ditentukan oleh Penciptanya, akan merosakan dirinya sendiri.

Pencil yang rosak akan dibuang. Ini kerana pencil yang rosak tidak ada gunanya lagi. Begitulah manusia yang enggan menjadi hamba Allah, dia akan rosak dan secara automatic akan hilang sifat2 kemanusiaannya.

#mukminprofesional


Friday, 30 December 2016

Azam 2017

Assalamualaikum...

Kalendar yg ni tunjuk cuti sekolah & cuti umum... Yg paling penting ada waktu Solat utk setahun.

Ustaz cakap, Time Management paling berkesan adalah bermula daripada Solat diawal waktu.

Jom kita tekad azam 2017 kita "improve" Solat kita.

Cakap senanglah, tapi bagaimana nak mulakan?

1. Niat (Azam 2017)
2. Aktifkan minda separuh sedar.
Jom aktifkan minda kita, katakan pada diri setiap hari kata2 ini. Minda separuh sedar akan "save program" ini dan akan jadi "autopilot".

"AKU BERSYUKUR & RASA GEMBIRA
KERANA TELAH BERJAYA SOLAT DIAWAL WAKTU DAN BERJEMAAH"

InsyaAllah...

#gengsurautaman
#suaracakna


Sunday, 27 November 2016

Koleksi Whatapps - Musibah Akhir Zaman?

MUSIBAH AKHIR ZAMAN?

Imam Masjidil Haram Asy-Syaikh Su’ud asy-Syuraim ketika membaca khutbah Juma’at beliau berkata:

"Adakah kita  tidak melihat perubahan dalam hidup kini setelah masuknya Whats App, Facebook, Instagram dan lain-lainnya dalam kehidupan kita?

Hal ini merupakan Ghazwul fikri (perang pemikiran) yang menyerang akal, namun sangat sayang kita telah tunduk padanya dan kita telah jauh dari deen Islam yang lurus dan dari zikir kepada Allah ta'ala.

Kita telah menjadi penyembah-penyembah dan penagih Whats App, Twitter, Facebook, youtube, Instagram dan seangkatan dengannya.

Kenapa hati kita menjadi keras ?
Itu akibat seringnya kita melihat video yang mengasyik dan melalaikan dan juga kejadian2 yang dishare di Whats App.

Banyak perkara pelik-pelik dan hiburan di sana sini yang melalaikan.

Hati kita kini mempunyai kebiasaan yang tidak lagi takut pada sesuatu pun. Oleh itu hati mula mengeras seperti batu.

Kenapa kita berpecah belah dan kita putus tali persaudaraan ???

Kerana kini silaturrahim kita hanya melalui Whats App saja, seakan-akan kita bertemu di alam maya sahaja setiap hari.

Namun bukan begini tata cara bersilaturrahim dalam agama Islam. Kita bongkak dengan diri kita, teknologi di hujung jari kita ada.

☎  Kenapa kita sangat sering mengumpat, padahal kita tidak sedang duduk dengan seorang pun.

Itu kerana saat kita mendapatkan satu message yang berisi ghibah (umpatan) terhadap seseorang atau suatu kelompok, dengan cepat kita sebar ke group2 lain.

Dengan begitu cepatnya kita mengghibah (mengumpat), sedang kita tidak sedar berapa banyak dosa yang kita dapatkan dari hal itu setiap hari.

Sayang sungguh, kita telah menjadi penagih teknologi ini.

Kita makan, handphone ada ditangan kiri kita.
Kita duduk bersama teman-teman, HP ada di genggaman.

Suami-isteri tidak bertegur. Isteri lupakan kebaikan suami.Terlalu sibuk dengan handphone di tangan....

Berbicara dengan ayah dan ibu yang wajib kita hormati, akan tetapi hand phone ada di tangan pula.

Sedang memandu, HP juga di tangan.
Hinggakan anak-anak kita pun telah kehilangan kasih sayang dari kita, kerana kita telah berpaling dari mereka dan lebih mementingkan handphone.

Aku tidak ingin mendengar seseorang yang memberi pembelaan pada teknologi ini. Kerana sekarang, jika sesaat saja HP kita tertinggal betapa kita merasa sangat kehilangan.

Adakah perasaan seperti itu ada juga pada ketika solat dan tilawatul Qur'an "???

Adakah kita yang mengengkari hal ini ?
Dan siapakah yang tidak mendapatkan perubahan negatif dalam kehidupannya setelah masuknya teknologi ini pada kehidupan seseorang muslim dan setelah menjadi ketagih ?

Demi Allah, siapakah yang akan menjadi teman kita nanti di kubur ? Apakah Hand Phone ?

Mari kita sama-sama kembali kepada Allah, jangan sampai ada hal-hal yang menyibukkan kita dari tanggungjawab dan agama kita.

Kita tidak tahu berapakah sisa-sisa umur kita"

Jangan disembunyikan nasihat ini, agar tidak menjadi seseorang yang menyembunyikan ilmu.

Semoga handphone yang kita miliki adalah wasilah (alat) untuk kebaikan dan bukan wasilah dalam keburukan...."

#copypaste
#semogabermanfaat


Sunday, 2 October 2016

Koleksi Motivasi Whatapps - Muhasabah Diri

Waktu berlalu begitu halus, menipu kita yang terlena, belum sempat berdzikir pagi tau-tau hari sudah menjelang siang, belum sempat bersedekah pagi, matahari sudah meninggi.

Rencana jam 9 mau shalat Dhuha, tiba-tiba adzan Dzuhur sudah terdengar, teringin setiap pagi membaca 1 juz Al-Qur'an, menambah hafalan satu hari satu ayat, itupun tak dilakukan.

Komitmen tidak akan melewatkan malam kecuali dengan tahajud dan witir, sekalipun hanya 3 raka'at singkat, semua tinggal rencana.

Akan terus beginikah nasib hidup menghabiskan umur?, berseronok dengan usia?

Lalu tiba-tiba masuklah usia di angka 30, sebentar kemudian 40, tak lama terasa menjadi 50, dan kemudian orang mulai memanggil kita dengan sebutan "Tuk wan... Tuk Nek..." pertanda kita sudah tua.

Lalu sambil *menunggu sakarotul maut* tiba, sekejap tengok catatan amal yang kita ingat pernah berbuat apa ... ???

Astaghfirullah…  ternyata tak seberapa, !!! sedekah dan infaq cuma sekedarnya, mengajarkan ilmu tak pernah ada, silaturrahmi tak pernah buat.

Jika sudah demikian, apakah ruh ini tidak akan melolong, meraung, menjerit menahan kesakitan disaat harus berpisah dari tubuh pada waktu *sakaratul maut*...???

Tambahkan usiaku ya Allah...!!! , aku perlu waktu untuk beramal dan berbekal sebelum Kau akhiri ajal.

Belum cukupkah menyia-nyiakan waktu selama 30, 40, 50 atau 60 tahun ?

Perlu berapa tahun lagikah untuk mengulang pagi, siang sore dan malam hari, perlu berapa minggu, bulan, dan tahun lagi agar bisa mempersiapkan diri untuk siap mati.

Tanpa kita pernah merasa kehilangan waktu dan kesempatan untuk menghasilkan pahala di setiap detiknya, maka 1000 tahun pun tidak akan pernah cukup bagi orang orang yang terlena.

*Astaghfirullah.....*


#cnp
#koleksidariwhatappsgroup
#semogabermafaat


Sunday, 25 September 2016

Koleksi Motivasi Whatapps - Kisah Seekor Kerbau Yang Baik Mati

Seekor Kerbau yang BAIK mati hanya kerana gara-gara sebuah kata-kata.

*_1. Sepulang dari sawah, Kerbau terus terbaring di kandang dengan wajah penat dan nafas yang berat. Kerbau berkata pada Anjing yang kebetulan datang :_*

*_"Kawan, saya sangat penat... besok nak rehat sehari suntuk..."_*

*_2. Anjing bejumpa Kucing di sudut tembok :_*

*_"Tadi saya berjumpa Kerbau, katanya besok dia ingin berehat dulu. saya rasa sudah sepatutnya, sebab bos bagi kerja yang terlalu berat kepada Kerbau"_*

_*3. Kucing kemudian bercerita kepada Kambing :*_

_*"Kerbau komplain bos bagi kerja terlalu banyak dan berat, jadi besok dia tidak mahu kerja!"*_

_*4. Kambing berjumpa Ayam*_

_*"Khabarnya Kerbau tidak seronok bekerja dengan bos... mungkin ada bos lain yang lebih baik..."*_

*_5. Ayam bercerita kepada Monyet :_*

*_"Kerbau tak akan kerja untuk bos lagi dan ingin mencari kerja di tempat bos yang lain!"_*

*_6. Ketika makan malam, Monyet berjumpa bos :_*

_*"Bos, tolong ajar si Kerbau tu, akhir-akhir ini dia telah berubah. Dia ingin meninggalkan bos untuk bekerja dengan bos lain!"*_

_*7. Mendengar ucapan Monyet, bos terus bunuh Kerbau kerana dilihat telah mengkhianatinya!*_

_*Itulah sebabnya, adakala sesuatu ucapan itu sebaiknya berhenti hanya sampai di telinga kita sahaja. Hendaklah difikirkan baik-baik tentang risiko, manfaat dan akibatnya sekiranya ucapan itu diteruskan.*

#cnp
#koleksidariwhatappsgroup
#semogabermanfaat